Türken Tavuk Özellikleri, Yumurta Verimi, Renk Çeşitleri

Başlatan Fatih Köle, 04, Nis, 2022, 08:30

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çıplak boyunlu veya Türken olarak bilinmektedir. Romanya'daki Transilvanya bölgesi kökenli bir ırktır.  Tavuk dünyasının çirkin ördek yavrusudur. İlk bakışta adından da anlaşılacağı üzere çıplak boyunları dikkat çeker. Bu özelliğini bilmeyenler onda bir sorun olduğunu zannedebilir. Ancak bu tamamen yaratılışlarından kaynaklı bir görünümdür.

Başlangıçta insanlar türken tavukların, hindi ile tavuğun melezlenmesi sonucunda ortaya çıktığına inanıyordu. Ancak bir hindi ile tavuğun üremeye girmesi biyolojik olarak imkansızdır. Bu nedenle bu hipotezin görsel bir değeri olsa da tamamen yanlıştır. Çıplak Boyunlu tavuklar %100 tavuktur ve her zaman böyle kalacaktır.

Türken Tavuk Özellikleri
Türken tavuk standart renkleri siyah, beyaz, kırmızı ve deve tüyüdür. Bazı ülkelerde, orijinal renk olduğu düşünülen guguk kuşu ve gri bulabilirsiniz.
İbik yapısı düz, tek taraklıdır. Boynunun çıplak olmasına rağmen başının üstünü örten birkaç tüyü vardır.
Hastalıklara ve soğuğa karşı çok dayanıklıdır. Tüy yumağı diğer türlere nazaran direnci çok iyidir.
Olgunluğa ulaşmış tavuklar 3 kg, horozlar 4 kg ağırlığında olabilmektedir. Bu da onları et için beslenebilir bir ırk yapar.
Boyunlarının tüysüz olmaları yem tüketimi açısından dezavantaj gibi görünse de durum aslında tam tersidir. Normal tavukların tüye verdikleri proteinleri türken tavukların tüy azlığı nedeniyle yumurta ve ete vermeleri onları yetiştirenlerin en büyük  tercih sebebidir.
Türken tavuk yumurta verimi yıllık 150 tanedir. Yumurtalar orta boyda ve açık kahverengidir. Tüm yıl boyunca sizi yumurtasız birakmayacaktır.
Eti için beslenebilir bir ırktır. Boyunlarının tüysüz olması tüy yolumu işlemini bir nebze olsun hızlandırmakta ve işinizi kolaylaştırmaktadır.
Cana yakın ve uysal hayvanlardır. Kümesinizde diğer türlerle uyum gösterecektir.
Bu eşsiz ırkın en büyük dezavantajı iyi uçucu olmamalarıdır. Uçarak çok az mesafe katedebilmektedir. Açık alanlarda yetiştiriciliği yapıldığında yırtıcılara kolaylıkla yem olabilmektedir. Türkenler tehlikeden kaçmak için sadece küçük bacaklarına güvenmek zorundadır. Bu dezavantaj bahçede tavuk beslemek isteyenler için ise aslında tamamen avantaja dönüşür. Gezinti alanlarını belirlemek için daha az maliyetli olacaktır.

Bahçenizde beslediğiniz çoğu ırkın aksine çıplak boyunlu tavuklar kolay kolay gurk olmaz. Kendi civcivlerini yetiştirmek gibi bir dertleri yoktur. Bu ilginç cinsi çoğaltmayı düşünüyorsanız, gurk olan bir ırkı beslemenizde veya bir kuluçka makinası almanızda fayda var.

Cins Adı: Çıplak Boyunlu, Türken
Cins Besleme Amacı: Et ve Yumurta
Cins Mizaç: Aktif, Sakin, Uysal, Sessiz, Bakımı kolay
Cins Boyutu: Büyük
Gurk Olma: Düşük
Tarak (İbik): Tek, Düz ibik
İklim Toleransı: Tüm İklimler
Yumurta Rengi: Açık Kahverengi
Yumurta Boyutu: Orta-Büyük
Yumurta Verimliliği: Yıllık 130-150 adet
Renk Çeşitleri: Deve Tüyü, Siyah, Mavi, Kırmızı, Gri ve Beyaz Mesajı Paylaş
  • Gösterim 129 
  • Tavuk
  • 0 Yanıtlar


Paylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz