Ana Menü

Tavuklarda Tüy Dökümünü Hızlandırıcı Yüksek Proteinli 10 Besin

Başlatan Fatih Köle, 04, Nis, 2022, 08:34

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Fatih Köle

TÜY DÖKÜMÜ (TÜLEMEK) NEDİR?

Tüleme mevsimi boyunca tavuklar tüylerini kaybeder ve yerine yenilerini büyütürler. Tüyler yüksek oranda protein içerdiğinden tavuklarımız, parlak ve güzel görünümlü tüylerini yeniden oluşturmak için çok fazla proteine ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle, yumurta üretimi bu süre zarfında düşüşe geçer veya tamamen durur.

Tavuklarda tüy dökümü, genellikle yaz sonunda veya sonbaharda, gündüz saatlerinin kısalmaya başladığında başlar. Tavuğunuzun cinsine, genetiğine ve sağlığına bağlı olarak bir aydan dört aya kadar sürebilir.

Tüy dökümü mevsimi boyunca, tavuğunuzu mümkün olduğunca sağlıklı tutmak önemlidir. Akarları(bit, pire vs.) ve diğer sağlık sorunlarını kontrol etmek için sağlık muayeneleri düzenli olarak yapılmalıdır. Yılın bu döneminde stres kaynaklarını azaltmayı denemelisiniz. Mesela kümesinize yeni tavuklar dahil etmeyin.

Temiz su ve sağlıklı beslenme, tavuklarınızı yıl boyunca sağlıklı tutmak için çok önemlidir. Tüy dökümü mevsimi boyunca, tavuklarınız yeni tüylerini büyütürken onları bazı ekstra sağlıklı atıştırmalıklarla desteklemelisiniz. Protein bakımından zengin atıştırmalıklar, sağlıklı yağlar ve vitaminler sürünüzün en iyi şekilde görünmesini sağlayacaktır.

TÜY DÖKÜMÜ MEVSİMİNDE TAVUKLARINIZI BESLEMEK İÇİN 10 YÜKSEK PROTEİNLİ APERATİF
1. YUMURTA
yumurtaPişmiş yumurtalar tavuklarınıza verebileceğiniz en iyi ve en yüksek proteinli atıştırmalıklardan biridir. Sürünüzdeki tavukların kendi yumurtladıkları yumurtaları yeme alışkanlığı edinmemesi için yumurtaları pişirmek önemlidir. Sahanda yumurta pişirerek tavukları beslemek oldukça kolaydır. Bir diğer yöntem ise bir avuç yumurtayı kaynatın, soğuduktan sonra kabuklarıyla yumurtayı ezip hem kabuğunu hem de yumurta ile tavuklarınızı besleyin. Kabuklar tavuklarınız için harika bir kalsiyum kaynağıdır.

2. TAVUK ETİ VE ARTIKLARI
tavuk etiEvinizde pişirdiğiniz tavuğun kemiğini ve artıkları tavuklarınıza verebilirsiniz. Kalan et parçalarını toplarlar ve kemiklerden derileri çıkarırlar. Tavuklarınız kemiklerin üzerindeki etleri tamamen temizledikten sonra kalan kemik parçalarını kümesinizden aldığınızdan emin olun. Avcı hayvanları cezbetmek istemezsiniz.

3. BALIK ETİ VE ARTIKLARI
balıkBalık, tavuklarınızın seveceği sağlıklı bir ettir. Hem taze çiğ balıklar hem de pişmiş balıklar yüksek proteinleri ve omega-3 yağları açısından tavuklarınız için zengin atıştırmalıklardır. Bazı tavuklar balıkları o kadar çok severler ki, fırsatları varsa akarsu ve göletlerde küçük balıkları yakalarlar. Taze balığa erişim imkânınız yoksa veya düzenli olarak balık alamıyorsanız, balık lokantaları veya balık satan dükkanlardan artıklarını temin edebilirsiniz.

4. KABUKLU DENİZ ÜRÜNLERİ
kabuklu deniz ürünleriBalıklara benzer şekilde, tüleme mevsimi boyunca tavuklarınız kabuklu deniz ürünleri atıştırmalıklarının tadını çıkarabilir. Akşam yemeğinde karides, yengeç veya ıstakoz varsa tavuklarınız için kabukları ve artıkları saklayın. Sabah uyandıklarında onları çok sevindirecek bir sürprizle karşılaştırabilirsiniz.

5. KURU YEMİŞLER
kuruyemişFındık ve benzeri kuru yemişler tavuklarınız için kolay ve sağlıklı besinlerdir. Kabak çekirdeği ve ay çekirdeğini kabuklu veya kabuksuz olarak tavuklarınıza verin seveceklerdir. Siyah ayçiçeği çekirdeği zengin yağlar bakımından yüksek bir gıdadır. Eğer bahçenizde bal kabağı ve ayçiçeği yetiştiriyorsanız bütün olarak da tavuklarınıza verebilirsiniz.

6. SAKATAT
sakatatSakatat, insanlar için popüler bir atıştırmalık olmasa da tavuklarınız bunun için çok istekli olacaktır! Kendi etinizi kesiyorsanız veya bir kasap tanıyorsanız, sakatatları tavuklarınız için sağlıklı bir atıştırma olarak kullanmayı düşünebilirsiniz. Et artıklarını ve organlarını pişmiş ya da çiğ olarak tavuklarınıza verebilirsiniz. Uygun koşullarda çiğ olarak saklayamazsanız kesinlikle pişirip saklamalısınız.

7. DENİZ YOSUNU (VAREK)
yosunDeniz yosunu, hem tüleme mevsiminde hem de yıl boyunca tavuklarınız için mükemmel bir destektir. Sürünüzün genel sağlığını arttırmak için protein bakımından son derece zengindir. Ayrıca gerekli vitamin ve mineraller açısından da oldukça zengindir. Kurutulmuş deniz yosunu takviyesi alıp tavuklarınızın yemlerine % 1-2 oranında ekleyebilirsiniz.

8. BÖCEKLER ve SOLUCANLAR
solucanEğer tavuklarınızın bahçede bir süre serbest kalmasına izin veriyorsanız, çekirge, cırcır böceği, larva, hap böceği, kurt ve solucan gibi atıştırmalıklar bulacaklardır. Tavuklarınızın taze böceklere erişimi yoksa onlar için kurutulmuş böcekler ve kurtlar satın alabilirsiniz.

9. FİLİZLENMİŞ BAKLAGİLLER
filizlenmis baklagilBaklagillerin filizlenmesi, tavuklarınıza ekstra protein vermek için harika bir yoldur. Ayrıca filizlenme süreci besinleri ve mineralleri biyolojik olarak daha kullanılabilir hale getirir. Böylece tavukların besin değerlendirme oranı yükselmiş olur. Baklagiller (fasulye, bezelye ve mercimek gibi) birkaç gün içinde kolayca filizlenebilir.

10. CİVCİV VEYA BROİLER (ETLİK PİLİÇ) YEMİ
yemÇoğu tavuk yeminin beslenme katmanında yaklaşık % 16 protein içeriği vardır. Tüleme mevsimi boyunca, tavuklarınızın yemlerinden aldıklarını protein miktarını arttırmak faydalı olacaktır. Bunu civciv yemi veya etlik piliç yemi karışımını (yaklaşık % 18-20 protein içeren) normal yemleriniz ile karıştırarak veya tüleme mevsimi boyunca ayrı bir atıştırmalık olarak verebilirsiniz.

Tavukların tüy dökümü dönemini en kısa sürede ve sağlıklı bir şekilde atlatmalarını sağlamak için yukarıda saydığımız 10 farklı beslenme önerisini uygulamakta fayda olduğunu düşünüyoruz. Eğer sizlerin de uygulayıp sağlıklı sonuç aldığı yöntemler ve besleme programları varsa aşağıdaki yorum alanından bizlerle ve okuyucularımızla paylaşabilirsiniz. Mesajı Paylaş


Paylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious