Ana Menü

Tavuk Kümes Çeşitleri Nelerdir ?

Başlatan Fatih Köle, 08, Nis, 2024, 08:52

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Fatih Köle

Üç tip tavuk kümesinden bahsedilebiliyor:

Çadır Kümes: Yılın 12 ayı stabil iklim şartlarına sahip olan yerlerde (Akdeniz, Ege, Marmara ve İç Anadolu bölgelerinin bazı kesimlerinde) bu tavuk kümeslerinden yararlanabilirsiniz. İklimlendirme olanağı zayıf olduğu için az sayıda bölgede bu kümeslerle verim elde edebilirsiniz. Ancak yabani hayvanların kümese girme riski çok az olduğu için yine de tercih ediliyor.


Prefabrik (Sandviç Panel) Tavuk Kümesleri: İzolasyonu sağlanan, sandviç panellerden oluşan prefabrik tavuk kümesleri, çadırlar kadar hassas bir ortama sahip değildir. Tavukları dış etkenlerden uzak tutan ve minimum verimlilik için gerekli şartları sağlayan bu tavuk kümesleri, afet ve sert iklim olaylarına karşı tavukların güvende olmasına yardımcı oluyor. Ancak bu kümeslerde taban malzemelerisinin doğru seçilmesi ve tercihen ızgaralı tabanların kullanılması önem arz ediyor.

Betonarme Kümesler: Maliyeti daha yüksek olsa da en uzun ömürlü kümesler olan betonarme tavuk kümesleri, ruhsatlandırma ve belgelendirmeye tabidir. Ancak eski yapıların restorasyonla kümese dönüştürülme ihtimali maliyetleri düşürebiliyor.

Hangi tavuk kümesi çeşidini seçerseniz seçin, tavuk kümeslerini yaparken doğallığı ön planda tutmalısınız. Tavukların gezeceği yerlerden yiyecekleri yemlere kadar, suni olarak doğal şartlara benzer imkanlar oluşturduğunuzdan emin olmalısınız. Ancak bu şekilde tavuk yetiştiriciliğinde verim elde edebilirsiniz.

Tavuk Kümesinin Boyu Ne Kadar Olmalı?

Tavuk kümeslerinin rahat temizlenebilmesi için boylarının ortalama 1.5 metre olması gerekiyor.

Gezen Tavuk Alanı Ne Kadar Olmalı?

Gezen tavuklar için alanlar çok küçük olduğunda beslenme bozuklukları, büyük olduğunda ise alan kontrolünde zorluk sorunları meydana geliyor. Bu nedenle, açık alan hesabını doğru yapmalısınız. 500 tavuk için ortalama 500 ile 1000 metrekare arasında bir arazi kullanabilirsiniz. Tavuk sayısı arttıkça alanı orantısal olarak büyütebilirsiniz. Mesajı Paylaş


Paylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious