Ana Menü

Dik Ördek Özellikleri, Yumurta Verimi, Renk Çeşitleri (Hint Koşucu Ördeği)

Başlatan Fatih Köle, 04, Nis, 2022, 08:35

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 6 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Fatih Köle

Dik ördek, sıra dışı ve olağanüstü görünümü ile beğeni toplamış bir ördek cinsidir. Dik ördekler ilk kez Endonezya'nın Bali, Java ve Lambok adalarında görülmüştür. Her ne kadar isimleri "Indian Runner Duck" olsa da aslen Hindistan'dan geldiklerine dair bir kanıt bulunmamaktadır. Bu tür yanlış adlar Amerika ve Avrupa'ya ithal edilen birçok su kuşu türünde görülmektedir. Örneğin; Afrika Kazı (aslında Afrika'dan değil), Siyah Doğu Hint Ördeği (aslında Hindistan'dan değil) ve Muskovy Ördeği (aslında Moskova'dan değil).

Dik ördek, Borobudur Tapınağı'ndaki oymalarda figürlerine rastlanan uzunca bir geçmişe sahip bir ırktır. Dik ördekler 2000 yıl önce Hindistan ve Çin'de yetiştirilmekteydi. Bu bölgedeki insanlar yüzlerce yıldır ördek yetiştiriyor. Ördeklerini çeltik tarlalarında tahıl, yabani ot tohumu, böcek, larva, salyangoz, küçük sürüngen vb. yiyeceklerle doyurmaya çalıştılar. 1830 yılında ilk kez İngiltere'ye ithal edilmiştir. O zamanlar ismi "Penguen Ördek" olarak geçmektedir. Dik duruşu nedeniyle hem Amerikan Tavukçuluk Birliği Mükemmellik Standartları hem de İngiliz Su Kuşları Birliği tarafından kabul edilmiştir. Bugün dik ördekler çoğunlukla sıra dışı duruşları ve yumurtaları için beslenmektedir.

Dik Ördek Özellikleri
Dik ördek, diğer ördek türlerinden çok farklı renk çeşitleri ile ortaya çıkar. 14 farklı renk İngiliz Su Kuşları standartları tarafından kabul görür. Bunlar; Kayısı Gölgeli, Kayısı Alabalık, Siyah, Mavi, Mavi Gölgeli, Mavi Alabalık, Çikolata, Cumberland Mavisi, Açık kahverengi, Yeşilbaş, Gümüş, Alabalık ve Beyaz renkleridir. Amerikan Tavukçuluk Birliği Mükemmellik Standartları ise 8 renk çeşitini kabul etmektedir. Bunlar; Siyah, Buff, Çikolata, Cumberland Mavisi, Açık kahverengi, Gri, Kurşuni, Beyaz renkleridir.

Dişi dik ördeklerin ortalama vücut ağırlıkları 1,4-2 kg olmaktadır. Erkek ördekler dişilerden biraz daha büyük olur. Erkek ördeklerin vücut ağırlıkları 1,6-2,3 kg olmaktadır.

Olağanüstü yumurtlama kabiliyetleri vardır. Yıllık yumurta verimi 250 adettir. Hatta yılda 300 yumurta üreten ördekler de görülmüştür. Durum böyle olunca da genellikle yumurta üretimi için beslenmektedir. Çoğu tavuk ırkı ile yumurta verimi konusunda rahatlıkla yarışabilir. Yumurta renkleri değişken olmakla birlikte çoğu zaman yeşilimsi beyazdır. Yumurta ağırlığı ise 65-80 gram olmaktadır.

Dik Ördekler
Dik Ördekler
Dik ördek, çok uysal ve aktif bir ördek cinsidir. Diğer ördek ırklarına kıyasla en aktif, yem bulma uzmanı diyebileceğimiz mükemmel organik haşere kontrolü işçileridir. Yiyecek arama sırasında tohum, böcek, sümüklü böcek, salyangoz ve diğer yenilebilir yiyeceklerin aranmasında genellikle geniş bir alanı tararlar. Her zaman acelesi varmış gibi hareket ederler.

Dik ördekler, diğer ördek türleri ile karşılaştırıldığında daha az miktarda suya ihtiyaç duyarlar. Bir şişe su ile günü geçirdikleri olmaktadır.

Bazen oldukça ürkek olabiliyorlar. Ancak genellikle uysal davranırlar. Gürültü seviyesi olarak ortalamanın altındadır.

Bir dik ördeğin ortalama ömrü 8-12 yıldır. Mesajı Paylaş


Paylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious