Bıldırcın Yetiştiriciliği

Başlatan Fatih Köle, 29, Mar, 2024, 07:11

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Bıldırcın Yetiştiriciliği, Düşük maliyet ile yüksek getiri sağlayan bir iş olması nedeniyle son yılların trendi arasına giren bıldırcın yetiştiriciliği bıldırcının etinden ve yumurtasından faydalanmak amacıyla yapılan bir girişimdir.

İki aylık olunca yumurtlamaya başlar ve aydınlanma süresi uzatılarak yumurta verimi artırılabilir. Optimum aydınlanma süresi 14-18 saattir. Yıllık ortalama 200-250 yumurta verir. Yumurtalar 9-12 gram arasındadır. Genellikle yumurtlama Mart ile Eylül arasında gerçekleşir.

Bıldırcınlar beş ya da altı haftalık olunca erginliğe erişir ve kesim çağına gelir. Erkek bıldırcınlarda ağırlık 150 gram, dişilerde ise 120 gram kadardır.

Protein ve mineral açısından oldukça zengin olan bıldırcın eti ve yumurtası çok lezzetlidir ve hastalıkların önlenmesinde yardımcı faktörler arasındadır.

Bıldırcın Yetiştiriciliği, kuluçka makinelerine döllü yumurta konularak üretimi yapılır. Bu yöntem tavuk yetiştiriciliği yöntemiyle hemen hemen aynıdır. Yumurtanın döllülük oranı yüksek olmalıdır bu nedenle bir erkek bıldırcına en çok iki veya üç dişi bıldırcın düşmelidir. Bu durum döllü yumurta oranını artırmaktadır.


Kuluçka makinesinin geliştirme bölümüne konan yumurtalar on beş gün makine içinde kalır ve on yedinci günden itibaren yumurtalar çatlamaya başlar. Bu işlem sonrasında civcivlerin çıkması bir veya iki gün içinde tamamlanır.

Kuluçka makinesinin bıldırcın yumurtasından civciv çıkaracak özelliğe sahip olması gerekir ve günde en az dört kere yumurtaların makine tarafından çevrilmesi gerekmektedir.

Yetiştiriciliğe damızlık bıldırcın alınıp onların çiftleştirilmesi ile başlanabilir. Bu tür yetiştiricilikte bıldırcınların genç olmasına (2-3 haftalık) özen gösterilmelidir. Nakliyatı oldukça zor olan bıldırcın ve bıldırcın yumurtasında zayiatı en aza düşürecek tedbirler alınmalıdır.


Civcivler çok katlı makinelerde veya yerde büyütülebilir. Ortam sıcaklığı civcivlerin yapılarına göre ayarlanmalıdır. Ergin bıldırcınlar için ortalama çevre sıcaklığı 20-25 derece arasıdır. Bıldırcın büyütmede büyütme kafesi, damızlıklar da ise çiftleştirme kafesi kullanılır.

Civcivler çıktıktan sonra on beş gün içinde ölüm oranı oldukça fazladır bu nedenle ilk günlerde bakım ve beslenme oldukça önemlidir. İlk günlerde ölüm oranı yaklaşık %20 ile %30 arasında değişir ancak ilerleyen günlerde ölüm nadir bir durumdur. Bıldırcınlarda salgın hastalık pek görülmez.

Bıldırcın Yetiştiriciliği Yapmak İçin On Neden

Dişi bıldırcın ayda yaklaşık 24 yumurta verir ve bu bir yılda 288 yumurta eder. Oldukça karlı bir durumdur.

Japon bıldırcını adı verilen tür oldukça etlidir ve sekiz haftada olgunlaşır.

Altı hafta içinde yumurta verimi başlar.

Küçük vücut yapılarına sahip olması nedeniyle küçük alanlarda yetiştiriciliği sağlanabilir.

Zorlu çevre şartlarına kolay uyum sağlar ve hastalıklardan kolay etkilenmez.


Bıldırcın eti kolesterol içermez ve tansiyon hastalığı tedavisi için kullanılabilir.

Bıldırcın yumurtalarında yağ bulunmaz ve kolesterol olmadığı için genç ve yaşlı herkes tüketebilir.

Tahıl, tohum, yulaf gibi kolay temin edilen yemlerle beslenirler.

İçerdiği protein nedeniyle tüketimi oldukça faydalıdır.

Hem etçil hem otçul olmaları nedeniyle beslenmesinde zorluk çekilmez. Mesajı Paylaş
  • Gösterim 118 
  • Bıldırcın
  • 0 Yanıtlar


Paylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz